Kadın olmanın çok çeşitli bedelleri var dünyada ve bizim ülkemizde. Soyadı değişikliği de bu bedellerden biri sadece..

Kadınlar evlendiklerinde neden eşlerinin soyadını alıyorlar,anlamış değilim. Çocuklar içinse çocuğun soyadı anne-babanın soyadlarının birleşimi veya tercihe,eşlerin anlaşmasına göre babanın soyadını alabilir.

Evlendiğinde kadının soyadını bırakıp,"eş" dediğiniz kişinin soyadını alması zaten orada eşitlik ilkesi ihlali olmuyor mu? Evlenen çiftler "eş" oluyorsa biri diğernin soyadını alarak neden onun hanesine yazılıyor? Bu insan haklarında da aykırı bir durum değil midir? kadın ve erkek toplumda birer bireydir. Bir çok sosyal ve çalışma hayatında omuz omuza hayatları vardır. Erkekler bir çok alanda kadın yöneticilerin emrinde çalışabiliyorlar.

Dünyada kadınlar artık bakan,başbakan ve cumhurbaşanı olabiliyorsa neden evlendiğinde eşinin soyadını alıyor? anlamış değilim!.. Veya eşlerden biri birinin soyadını neden alsın ki!..

Ben boşanmış biri olarak 20 yıl gibi bir süre eşimin soyadıyla yaşadım. Öncesi de 23 yıl, doğduğun büyüdüğün soyadına alışmışsın,sonra birden bire aşık olduğun,eş olarak seçtiğin adamın soyadını alıveriyorsun. Yeni kimliğe alışıncaya kadar bayağı bir zorlanma oluyor. Tam yeni soyadına alışıyorsun,tüm kartların,vergi numaran bir sürü bürokratik işler evlilik soyadınla oluyor. Sonra işin içine ayrılık girince yeniden babanın soyadını alıyorsun. Ve unuttuğun soyadına tekrar alışma ve tüm kartların,nüfus,vergi,..vs bir sürü bürokratik işler değişiyor ve bunlarla uğraşma süresi oluyor,şimdi benim yaptığım gibi..Tekrar yeni bir evlilikte yeni bir soyad ve bu işlemler yeni baştan olacak..Neden olsun,neden? ben artık soyadımı değiştirmek ve tüm bu zorlukları yeniden yeniden yaşamak istmiyorum..

Artık soyadıma dokunulmasın ve lütfen soyadım bende kalsın!..

sevgiler
Zeynep sennur'un yazısında alıntıdır